Finnstar G-pentue 2023

Pentue suunnitteilla

Alustava suunnitelma Finnstar Ehtoisa Emäntä -

Finnstar G-pentuetta vuodelle 2023 on alettu suunnitella. Suunnitelman lukkoonlyömisen kanssa ei kuitenkaan ole haluttu kiirehtiä, vaan mietitään rauhassa ja harkiten. Urosta on jo kiikaroitu ja parikin mielestämme erinomaista vaihtoehtoa on seurannassa. Niistä jompikumpi se varmaan on, mutta seurataan vielä rauhassa niiden, niin kuin nartunkin tulevaa syksyä. Samoin seurataan, miltä Tytsyn täyssisaren Ellen Finnstar F-pentue näyttää ensimmäisenä koesyksynään ja silläkin perusteella voidaan miettiä, pitääkö urokselta haluttuja ominaisuuskriteereitä hienosäätää johonkin suuntaan. 

Ehtoisa Emäntä (Tytsy)

Tytsyn omistaa Pasi Lähdekorpi. Se on ollut omistajalleen enemmän kuin mieleinen koira. Luonteeltaan se on hyvin vilkas ja myös tulinen. Tulisuuden kanssa on toki omat ongelmansa ja vilkkaudestaan johtuen Tytsyä ei useinkaan voi olla huomaamatta. Tytsyn erinomaisena puolena on englanninsetterille poikkeuksellisen suuri halu miellyttää. Monesti englanninsetteriä "harmittaa kaikki ylimääräinen homma", mutta Tytsy on aina valmis mihin vaan, kunhan saa omistajansa kanssa tehdä. Into on loputon. Myös koulutuksenkestävyys on englanninsetteriksi erinomainen.

Maastossa Tytsy liikkuu hyvin ja etsii määrätietoisesti riistaa. Tilastollisesti sen linnunlöytökyky on keskimääräistä parempi. Sen seisonnat ovat tyylikkäitä, uhkuvat vaaraa. Sillä ei ole ollut vaikeuksia nostaa lintuja ja varsinkin juoksevien lintujen kanssa se on ikäänsä nähden pärjännyt poikkeuksellisen hyvin. Nuorten luokan iässä peräänmenosta vielä käytiin voimakkaitakin keskusteluja, mutta jo ensimmäisenä avoimen luokan syksynä päästiin yhteisymmärrykseen. Rehellisyyden nimissä täytyy toki myöntää, että kovia keskusteluja se vaati.

Nuortenluokassa Tytsy kilpaili yhdeksän kertaa ja palkittiin viidesti. Avoimeen luokkaan Tytsy osallistui ensimmäisenä syksynään kolmasti ja palkittiin joka kerta. Ikäkausikilpailuissa Kultamaljassa ja Derbyssä Tytsy kilpaili kummassakin finaalissa. Kaksi vuotta on menty koulutus edellä, nyt pitäisi koulutustaso olla saavutettuna ja syksyyn 2022 lähdetään hakemaan kirkkaimpia palkintoja, sekä myös suuria saaliita.

Lonkiltaan Tytsy on A/A ja kyynäriltään 0/0. Myös kaikki Tytsyn kuvatut sisarukset ovat lonkiltaan ja kyynäriltään terveitä.

Tytsy kuuluu Finnstarin 16-päiseen sisaruskatraaseen. Pennuista yksitoista on palkittu kenttäkokeissa. On kultamaljavoittajaa, derbyvoittajaa, useita nuorten luokan ykkösiä, voittajaluokkaan on noustu ja muutama sertikin plakkarissa. Yhteensä sisaruksilla on pitkälti yli 50 palkintoa. Sisarusten edesottamusten vuoksi Finnstar Kennel valittiin Kanakoirakerhon vuoden kasvattajaksi 2019.

Tytsy Kanakoirakerhon tietokannassa. Lisää D-ja E-pentueen taustoista.

Uros

Kuten edellisessä F-pentueessakin, tarkoitus on, ettemme lähde etsimään yhtä erinomaista urosta, vaan kokonaista linjaa, jossa olisi runsaasti menestyneitä yksilöitä - menestystä kautta linjan. Tietenkin linjan pitää lisäksi sopia ominaisuuksiltaan omaan linjaamme, jossa myös menestystä on tullut huomattavan monella yksilöllä. Luonnolliselta tuntuisi, että kahden erinomaisen linjan yhdistäminen olisi vielä tehokkaampaa, kuin kahden erinomaisen yksilön.

Erityispaino on hyvässä koulutettavuudessa ja luonteessa, muista ominaisuuksista tinkimättä.

Astutusmatkalla todennäköisesti puhutaan muuta kieltä, kuin suomea.

Tiedustelut

Varsinaisia varauksia aletaan ottamaan, kun lopullinen päätös yhdistelmästä syntyy. Mielellään kuitenkin asiasta keskustelemme ja kirjaamme kiinnostuneet ylös, jotta voidaan myöhemmin palata asiaan. Tiedustelut Pasi Lähdekorpi.