F-pentue vuonna 2021

Pennut syntyneet 30.4.

Suomen ja Ruotsin palkituimmat linjat samassa pentueessa!


Finnstar Deadly Viper ja Jaktstormens C-Lemmel


Deadly Viper (Elle)

Menestyneiden D- ja E-pentueiden jälkeen lähdettiin suunnittelemaan seuraavaa sukupolvea. Nartuksi valikoitui Teemu Juutisen ja Viivi Laineen omistama Finnstar Deadly Viper. Elle on luonteeltaan erinomainen. Töissä Ellestä löytyy virtaa, mutta kotona Elle on esimerkillisen rauhallinen ja mukava, kaikille ystävällinen ihanuus. 

Ellen kanssa metsästetään sekä etelän kentillä, että Lapin tuntureilla. Sen lisäksi sen osaaminen on näytetty toteen metsästyskokeissa. Metsästyskoekertomuksista voi lukea, että Ellellä on erinomainen tyyli sekä hyvä vauhti ja sen haku pysyy oikealla etäisyydellä. Linnut Elle löytää yleensä ennen paritoveriaan, esimerkiksi metsästyskoekaudella 2020 Elle voitti linnut pariltaan yksitoista kertaa, häviten vain neljästi. Pääsääntöisesti Elle nostaa linnut ilmaan räväkästi. Ellen perisynti on peräänmeno lintujen lähtiessä, joka on vienyt Elleltä ison kasan palkintoja.

Elle kuuluu Finnstarin 16-päiseen sisaruskatraaseen. Pennuista yksitoista on palkittu kenttäkokeissa. On kultamaljavoittajaa, derbyvoittajaa, useita nuorten luokan ykkösiä, voittajaluokkaan on noustu ja ensimmäinen sertikin plakkarissa! Yhteensä pentueilla on jo 42 palkintoa. Sisarusten edesottamusten vuoksi Finnstar Kennel valittiin Kanakoirakerhon vuoden kasvattajaksi 2019.

Elle Kanakoirakerhon tietokannassa.     Lisää D-ja E-pentueen taustoista.

C-Lemmel

Päätimme heti aluksi, ettemme lähde etsimään yhtä erinomaista urosta, vaan kokonaista linjaa, jossa olisi runsaasti menestyneitä yksilöitä - menestystä kautta linjan. Tietenkin linjan pitäisi lisäksi sopia ominaisuuksiltaan omaan linjaamme, jossa myös menestystä on tullut huomattavan monella yksilöllä. Luonnolliselta tuntuisi, että kahden erinomaisen linjan yhdistäminen olisi vielä tehokkaampaa, kuin kahden erinomaisen yksilön.

Tähyilimme kaikkiin pohjoismaihin urosta etsiessämme. Huomio kiinnittyi ruotsalaiseen Dick Edinin omistamaan nuorehkoon Jaktstormens kenneliin, jonka tulosrivistö tuntui loputtomalta. Kantanarttuna kennelissä on 2014 syntynyt Högfjällshundens Skyyr, jonka pennuista 18 on käynyt kokeissa ja 12 on saanut vähintään nuo1- palkinnon. Yhteensä nämä 12 koiraa ovat saaneet 28 nuo1 -tulosta ja muut päälle! Nuorten luokan palkintojen lisäksi vanhemmista pennuista kuusi on ehtinyt nousta voittajaluokkaan ja niistä kahdella on jo voi1, toisella sertin kera. Jakstormens kennel valittiin Ruotsissa vuoden englanninsetterikasvattajaksi 2019 ja vuoden nuori englanninsetterikasvattajaksi 2020. Nämä tulokset kun lisätään Finnstar D- ja E-pentueiden listaan, niin eiköhän tässä yhdisty tämän hetken kaksi Pohjoismaiden eniten palkittua sisarusparvea?

Ykköstulosten määrä uroksen linjassa antaa osviittaa hyvästä koulutettavuudesta. Peräänmeno lintutyössä on ollut Finnstar -englanninsettereiden heikkous ja siihen haluttiin kiinnittää erityistä huomiota uroksen linjaa valitessa. Muita ominaisuuksia ei ollut tarvetta kuin saada pidettyä ennallaan. Asiasta keskusteltiin myös Jaktstormensin kasvattajan kanssa ja tultiin siihen tulokseen, että oikealla asialla ollaan. Kasvattajan kanssa keskusteltiin hänen pentueistaan myös yksilötasolla, jolloin hienosta joukosta urokseksi valikoitui Jaktstormens C-Lemmel, jonka omistaa Emil Forsberg Piteåsta.

Kasvattajan mukaan C-Lemmelillä on tasainen luonne. Sillä on suuri metsästysinto. Sen kanssa metsästetään pääasiassa Ruotsin tuntureilla ja sitä tehdään paljon! Senkään hyvyys ei jää vain sanahelinäksi, vaan se on käynyt todistamassa taitonsa metsästyskokeissa kahden nuortenluokan ykköspalkinnon arvoisesti. Sen seisonnat ovat täsmällisiä ja avanssit poikkeuksellisenkin räväköitä, joka ominaisuus on ylipäätäänkin upeaa suomalaiseen englanninsetterikantaan. Räväkkä nosto tulee sen norjalaiselta isältä Berkjestölen's Racing Blazelta, joka yli 130 olevalla nostoindeksillään on parhaimmillaan ollut Norjan englanninsettereiden paras nostaja. Lemmelin peräänmeno on ollut kohtuullisen helppo saada hallintaan. Väritykseltään Lemmel on kaunis tricolori. Lemmelillä on A-lonkat ja myös kaikki sen kuvatut sisaret ja sisarpuolet Ruotsissa ovat lonkiltaan terveitä, niin kuin Ellenkin kaikilla sisarilla Suomessa. Kyynäriä Ruotsissa ei juuri kuvata.

Lemmel Ruotsin Hunddatassa

Pennut 

Pennut, kaksi urosta ja viisi narttua syntyivät 30.4.2021. Kaikille pennuille saatiin hyvät, aktiiviset kodit ja Team Finnstar sai lisää todella erinomaisia jäseniä.

Tätä pentuetta on ollut todella mielenkiintoinen seurata! Ruotsista saatiin hyviä ominaisuuksia, ihan niitä mitä haettiinkin. Jo varhain oli selvää, että ihan niin varhaiskypsiä nämä eivät olleet, mitä edelliset. Leikki jatkui paljon pidempään. Mutta olipahan sitten paremmin aikaa laittaa perusasioita kuntoon. Nuortenluokan syksynä alkukaudesta syttymättömyys vielä näkyi, mutta loppukaudesta alkoi tuloksia tulla niin harjoituksissa, kuin myös kokeissa erinomaisesti kuudelle pennulle seitsemästä! Finnstarilaisten hyvä haku näkyi pennuissa. Lintuja löytyi mukavasti. Norjasta tuli ihan selvästi avanssiin lisää buustia, tahtoo linnuilla tulla kiire. Peräänkin osattiin välillä mennä, mutta ei ollenkaan sillä raivolla, kuin edelliset pennut. Syksystä 2024 tulee toivottavasti kova!

Nuortenluokan syksy toi F-pennuille yhteensä 10 palkintoa ja kuusi seitsemästä pennusta palkittiin.

Yhdistelmän sukutaulu

Englanninsetterin pentuja 2021, englanninsetteri, englanninsetteripentueet, käyttölinjainen englanninsetteri, metsästyslinjainen englanninsetteri, setteri